Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Novice Skrči
 
Trenutne novice  Arhiv novic  
15. do 20. november: Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic: virtualna prireditev in objava nagrajenih projektov.
20. november 2021 (Prebrano:399 krat)


Vabljeni,da si ogledate virtualno prireditev in objavo nagrajenih projektov splošnih knjižnic. Prepričali se boste, da knjižničarjem idej za izboljšanje dostopa do knjig in knjižnic ne zmanjka.

Tudi radeljska knjižnica je prejela posebno pohvalo

za projekt Sovica v vrtcu.

Izjemno ponosni smo na to priznanje

naših kolegov v knjižničarski stroki.



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih.
20. november 2021 (Prebrano:412 krat)


Za zaključek tedna in na dan slovenskih splošnih knjižnic pa še resnice o branju, na katere nas v svoji knjigi

BEREM, DA SE POBEREM spomni dr. Miha Kovač.

Pa prijetno branje!

 



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: Moj otrok hoče PRAVLJICO VSAK DAN. Pretirava?
19. november 2021 (Prebrano:394 krat)


Bi lahko bilo skupnih trenutkov z otrokom pri branju pravljic in zgodb preveč? Nikakor ne, sploh ne dandanes.

Poleg občutka varnosti, nežnosti in ljubezni, ki ga ob tem občuti otrok (pa tudi starš), bo otrok ob branju širil svoje obzorje, bogatil besedni zaklad, razvijal komunikacijske spretnosti, domišljijo, empatijo, logično mišljenje, se učil reševanja problemov, postavljanja ciljev, sprejemanja odločitev, razvijanja in upoštevanja pravil ter nenazadnje tudi odkrival lastno identiteto.

Za pomoč pri izbiri otroških knjig smo v Knjižnici Radlje oblikovali seznam kakovostne otroške literature, ki je tudi sestavni del projekta Sovica v vrtcu.

Knjige s seznama  niso namenjene le temu, da otroci njihovo vsebino pripovedujejo v vrtcu, temveč tudi vsem, ki želijo preživeti prosti čas skupaj z otroki ob prebiranju dobrih knjig.

Z branjem in skupnim preživljanjem prostega časa bomo starši zelo učinkovito pripomogli k varni rabi digitalne tehnologije pri svojih otrocih.

»Pametne« naprave nas spremljajo na vsakem koraku in če nam, na eni strani lahko olajšajo delo in omogočajo hitrejši dostop do informacij, na drugi strani predstavljajo številne pasti, v katere se hitro ujamemo. Še zlasti so ranljivi otroci in mladostniki, zato je zelo pomembno, da starši nadzirajo tako čas kot tudi vsebine, ki jim otroci sledijo na spletu. Ker je pojav prekomerne uporabe digitalnih naprav vse večji problem tudi v Sloveniji, so strokovnjaki oblikovali

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih (https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni/povzetki-za-star%C5%A1e).

Mnogo koristnih napotkov za varno uporabo interneta lahko tako starši kot tudi otroci in mladostniki najdejo na spletni strani https://safe.si/ ali na seznamu Mladi bralec in digitalni mediji. Če pa pri svojem otroku opazimo prekomerno rabo ali celo z zasvojenost z mobilnimi napravami, se lahko obrnemo na Center pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut  (https://www.logout.org/sl/).

Vsekakor se moramo zavedati, da smo otroku pri uporabi digitalnih naprav največji zgled ravno mi, starši. In zasvojenosti se najlažje izognemo tako, da skupaj s svojim otrokom koristno preživljamo prosti čas. Poleg gibanja na svežem zraku ima, dokazano, najbolj koristne vplive skupno prebiranje knjig.



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: Je ELEKTRONSKA KNJIGA samo za mlade?
18. november 2021 (Prebrano:397 krat)


V časih, ko sta povsod prisotna negotovost in strah pred okužbo, vam knjižnice ponujamo brezskrben in varen način dostopa do knjig z le nekaj kliki. Seveda ob predpogoju, da ste včlanjeni v knjižnico. Knjižnica Radlje se po številu elektronskih knjig ne more kosati z večjimi knjižnicami, kljub temu pa svojo zbirko redno dopolnjuje s čimbolj raznovrstnimi knjigami in smo prepričani, da lahko vsakdo najde kaj zase.

 

Seznam vseh e-knjig na portalu BIBLOS v Knjižnici Radlje ob Dravi.

Elektronska knjiga je vedno bolj uveljavljena in ni namenjena zgolj mladim. Mladi so praviloma res dobro opremljeni tako z napravami za branje e-knjig kot z veščinami za uporabo le-teh, vendar presenetljivo: večina mladih bralcev še vedno raje seže po papirnati knjigi.

Največkrat elektronska knjiga prepriča zaradi nekaterih prednosti: elektronska naprava je lažja kot knjiga na papirju, lahko prilagajamo velikost črk, sama si zapomni, kje smo ostali, vedno je na razpolago v knjižnici in nikoli ne bomo plačali zamudnine. Zaradi naštetega je lahko zelo primerna tudi za odrasle, starše, upokojence in tudi za osebe, ki potrebujejo večji tisk ali iz drugih razlogov ne morejo obiskati knjižnice.



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: BEREMO Z UŠESI.
17. november 2021 (Prebrano:380 krat)


Avdio knjige ali ZVOČNE KNJIGE, kot jih tudi imenujemo, so namenjene vsem tistim bralcem, ki bi si želeli več brati, a jim pomanjkanje časa tega ne dopušča.

Avdio knjige BEREMO Z UŠESI kjerkoli in kadarkoli, npr. med vožnjo z avtom, z avtobusom, z vlakom, med sprehajanjem, med športnimi aktivnostmi, med kuhanjem, med pospravljanjem in med številnimi drugimi aktivnostmi. 

Poleg tega so avdio knjige namenjene tudi številnim ranljivim skupinam ljudi, kot so starejši, slepi in slabovidni, ter vsem tistim uporabnikom, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen, oziroma jim branje z očmi predstavlja težavo.

Knjižnica Radlje ob Dravi svojim članom nudi zvočne knjige na fizičnih nosilcih: CD-jih in v elektronski obliki na portalu Audibook.

 

Seznam vseh zvočnih knjig na portalu AUDIBOOK v Knjižnici Radlje ob Dravi.



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnik knjižnic: KNJIGA je lahko TERAPIJA.
16. november 2021 (Prebrano:373 krat)


KNJIGA je lahko TERAPIJA -

seznam knjig, ki lahko pomagajo pri stiskah mladih.

Knjižnica Radlje ob Dravi se pridružuje sodelovanju pri projektu, ki je v občini Radlje ob Dravi zaživel prav v teh dneh in je zasnovan kot brezplačna psihosocialna in psihoterapevtska pomoč mladim, ki se soočajo s kakršnimikoli stiskami, preobremenitvami, izzivi, motnjami in težkimi občutki, ne glede na socialni status.

Osnova projekta je povezovanje med mladimi ob skupinski in individualni psihoterapevtski podpori.

Projekt bo predstavljen na uvodnem dogodku Ka' mi je?! v petek, 19. novembra, ob 18. uri v  veliki dvorani Marenberškega hostla v Radljah ob Dravi. Dogodek bo izveden in v živo in na daljavo (online). Zaželena je predhodna prijava na povezavi preko e-pošte: tina@freia.si.

Uvodna razprava je namenjena mladim (dijakom in študentom) in njihovim staršem iz občine Radlje ob Dravi, da skupaj osvetlimo probleme in stiske, s katerimi se soočajo mladi. V stiskah mladi namreč ostajajo vse prepogosto sami, ne znajo si jih razložiti ali se z njimi primerno soočiti. Tukaj smo, da se z njimi povežemo, jih podpremo in opolnomočimo.

Knjižnica bo ves čas trajanja projekta sodelovala z izborom knjižničnega gradiva in pomočjo pri individualnem iskanju gradiva, ki bo v pomoč terapevtom in mladim.



Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: BEREM ZLAHKA.
15. november 2021 (Prebrano:383 krat)


Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic.

Tudi letos bodo knjižnice posredovale informacije več ali manj na daljavo in organizirale manj dogodkov s fizično prisotnostjo.

V radeljski knjižnici se bomo v tem tednu posvetili tudi tistim, ki težje dostopajo do knjižnice ali branja. Na začetku tedna želimo opozoriti na novoodprti kotiček BEREM ZLAHKA, ki smo ga odprli 5. novembra in vabimo k OGLEDU DOGODKA.

Kotiček vabi s prilagojenimi gradivi in s pripomočki vse tiste, ki imajo težave pri branju ali razumevanju besedil. Marsikatera težava ne bo več ovira. Katera prilagojena gradiva knjižnica že nudi in so v kotičku urejena po skupinah, si lahko ogledate kar od doma na naši spletni strani na zavihku BEREM ZLAHKA:



Preberi več
predstava v soboto, 13. novembra JE ODPOVEDANA
11. november 2021 (Prebrano:369 krat)


Zaradi epidemioloških razmer odpovedujemo predstavo, napovedano za 13. november. Otroci, ki so na prvi predstavi prejeli vstopnico naj jo shranijo, ker načrtovane predstave bomo zagotovo izvedli, ko bodo razmere boljše.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!

 



Preberi več
odprtje kotička BEREM ZLAHKA v Knjižnici Radlje
5. november 2021 (Prebrano:422 krat)


V petek, 5. novembra 2021 smo v radeljski knjižnici odprli kotiček BEREM ZLAHKA.

Kotiček je del čitalnice za odrasle obiskovalce v katerem so zbrana gradiva, ki so prilagojena za bralce, ki imajo iz različnih razlogov težave pri branju ali razumevanju besedil. V kotičku je tudi oprema, ki lajša branje: navadne lupe, elektronska lupa, predvajalnika zvočnih knjig.

Vabljeni k ogledu odprtja.

Pohištvena in elektronska oprema kotička je zagotovljena v okviru projekta Čebela bere med, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.



Preberi več
NOVOSTI na KNJIŽNIH POLICAH
4. november 2021 (Prebrano:442 krat)


Spremljajte NOVOSTI na naših KNJIŽNIH POLICAH.

S klikom na SEZNAM NOVOSTI oktober 2021 boste pregledali gradivo,

ki smo ga na police postavili v preteklem mesecu.

Med novimi knjigami boste odkrili tudi:

               

                 



Preberi več
V novembru ugodnost za novo vpisane člane: članarino PODARIMO!
3. november 2021 (Prebrano:400 krat)




Preberi več
DEJAVNOSTI in PRIREDITVE v NOVEMBRU 2021
3. november 2021 (Prebrano:404 krat)




Preberi več
  

 

 

Izjava o dostopnosti spletišča
 
sledite nam na facebooku

Sledite nam na Facebooku.

Če smo vam všeč...VŠEČKAJTE

 

PROGRAMI, PROJEKTI in DEJAVNOSTI:

  

 

 

 

 
 

Projekti-operacije, ki jih sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj
podeželja ter Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja:

   ČEBELA BERE MED

 

MOČ DREVES

MOČ DREVES - seznam knjig

 

Komunalna čistilna naprava Ožbalt

 
 
Sovica Radlje

Sovica Muta

Sovica Podvelka

Sovica Ribnica
 

Bodi kul, beri ful

NA KRATKO

SEZNAM KNJIG

 

 Priporočilni seznam 2023-2024 v COBISS+