Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?

 

BLIŽNICE DO STORITEV:

 
 ANKETA O E-KNJIGAH
 Novice Skrči
 
Trenutne novice  Arhiv novic  
Četrtek, 9. december 2021, ob 18. uri: spletno predavanje: Tannja Yrska: UPORABNA AROMATERAPIJA.
2. december 2021 (Prebrano:12 krat)


 Vabljeni na predavanje, ki bo potekalo na daljavo v aplikaciji ZOOM.


Tannja Yrska bo predstavila bistvo uporabe eteričnih olj v vsakodnevnem življenju.  Poudarila bo varno uporabo, nakup kvalitetnih olj ter razkrila nekaj  receptov za izdelavo domače kozmetike; parfumsko olje, negovalno olje za obraz, naravni dezodorant, razpršilo za prostore,...

Lahko ji boste povedali kaj imate od eteričnih olj doma in na kakšne načine jih lahko varno uporabite. En primer je olje limonske trave, ki ga kanemo na vato in položimo v kuhinjske omare, da jih osvežimo ali pa nakapamo eterično olje cedre na lesne ostružke, ki jih damo v staro nogavico ter potisnemo v čevlje, da jih dezodorira.

Prijave zbiramo do 8. decembra na: info@knjiznica-radlje.si.Preberi več
4. in 5. december: VIKEND DRUŽENJA in DOGODKOV za mlade.
1. december 2021 (Prebrano:5 krat)


4. in 5. decembra bo pestro v galeriji Knjižnice Radlje.

Pod okriljem projekta pomoči mladim bodo potekale delavnice, druženje, predavanja,...Zaželjene so prijave - na spletni strani - pri programu.

Program na spletni strani MLADIRADLJE.

Ali na FB strani MLADIRADLJE.

 

Govorilo se bo tudi o čustvih. Na naših knjižnih policah je kar nekaj knjig, ki nam lahko pomagajo bolje razumeti sebe in druge. Mogoče katera od njih postane tvoja osebna terapevtka : knjige o čustvih in čustvovanju.

 Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih.
20. november 2021 (Prebrano:29 krat)


Za zaključek tedna in na dan slovenskih splošnih knjižnic pa še resnice o branju, na katere nas v svoji knjigi

BEREM, DA SE POBEREM spomni dr. Miha Kovač.

Pa prijetno branje!

 Preberi več
15. do 20. november: Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic: virtualna prireditev in objava nagrajenih projektov.
20. november 2021 (Prebrano:27 krat)


Vabljeni,da si ogledate virtualno prireditev in objavo nagrajenih projektov splošnih knjižnic. Prepričali se boste, da knjižničarjem idej za izboljšanje dostopa do knjig in knjižnic ne zmanjka.

Tudi radeljska knjižnica je prejela posebno pohvalo

za projekt Sovica v vrtcu.

Izjemno ponosni smo na to priznanje

naših kolegov v knjižničarski stroki.Preberi več
15. do 20. november: Teden slovenskih splošnih knjižnic: Moj otrok hoče PRAVLJICO VSAK DAN. Pretirava?
19. november 2021 (Prebrano:27 krat)


Bi lahko bilo skupnih trenutkov z otrokom pri branju pravljic in zgodb preveč? Nikakor ne, sploh ne dandanes.

Poleg občutka varnosti, nežnosti in ljubezni, ki ga ob tem občuti otrok (pa tudi starš), bo otrok ob branju širil svoje obzorje, bogatil besedni zaklad, razvijal komunikacijske spretnosti, domišljijo, empatijo, logično mišljenje, se učil reševanja problemov, postavljanja ciljev, sprejemanja odločitev, razvijanja in upoštevanja pravil ter nenazadnje tudi odkrival lastno identiteto.

Za pomoč pri izbiri otroških knjig smo v Knjižnici Radlje oblikovali seznam kakovostne otroške literature, ki je tudi sestavni del projekta Sovica v vrtcu.

Knjige s seznama  niso namenjene le temu, da otroci njihovo vsebino pripovedujejo v vrtcu, temveč tudi vsem, ki želijo preživeti prosti čas skupaj z otroki ob prebiranju dobrih knjig.

Z branjem in skupnim preživljanjem prostega časa bomo starši zelo učinkovito pripomogli k varni rabi digitalne tehnologije pri svojih otrocih.

»Pametne« naprave nas spremljajo na vsakem koraku in če nam, na eni strani lahko olajšajo delo in omogočajo hitrejši dostop do informacij, na drugi strani predstavljajo številne pasti, v katere se hitro ujamemo. Še zlasti so ranljivi otroci in mladostniki, zato je zelo pomembno, da starši nadzirajo tako čas kot tudi vsebine, ki jim otroci sledijo na spletu. Ker je pojav prekomerne uporabe digitalnih naprav vse večji problem tudi v Sloveniji, so strokovnjaki oblikovali

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih (https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni/povzetki-za-star%C5%A1e).

Mnogo koristnih napotkov za varno uporabo interneta lahko tako starši kot tudi otroci in mladostniki najdejo na spletni strani https://safe.si/ ali na seznamu Mladi bralec in digitalni mediji. Če pa pri svojem otroku opazimo prekomerno rabo ali celo z zasvojenost z mobilnimi napravami, se lahko obrnemo na Center pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut  (https://www.logout.org/sl/).

Vsekakor se moramo zavedati, da smo otroku pri uporabi digitalnih naprav največji zgled ravno mi, starši. In zasvojenosti se najlažje izognemo tako, da skupaj s svojim otrokom koristno preživljamo prosti čas. Poleg gibanja na svežem zraku ima, dokazano, najbolj koristne vplive skupno prebiranje knjig.Preberi več
  

 

 

 
sledite nam na facebooku

Sledite nam na Facebooku.

Če smo vam všeč...VŠEČKAJTE

 

PROGRAMI, PROJEKTI in DEJAVNOSTI:

  

 

 

 

 
 

Projekti-operacije, ki jih sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj
podeželja ter Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja:

   ČEBELA BERE MED

MOČ DREVES

  Komunalna čistilna naprava Ožbalt

 
 
Sovica Radlje

Sovica Muta

Sovica Podvelka

 

 Priporočilni seznam 2021-2022 v COBISS+