Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 15. do 20. november: Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic: virtualna prireditev in objava nagrajenih projektov.
 
15. do 20. november: Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic: virtualna prireditev in objava nagrajenih projektov.

Združenje splošnih knjižnic danes, 19. novembra, podeljuje nagrade najboljšim knjižničnim projektom, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let.

V soboto, 20. novembra, je Dan slovenskih splošnih knjižnic. Letos ga v knjižnicah obeležujemo že dan prej, v petek, 19. novembra, ko so, tokrat že deveto leto,  podeljene nagrade za najboljše projekte v splošnih knjižnicah. Izmed petnajstih prijavljenih projektov je komisija pri Združenju splošnih knjižnic letos izbrala tri, ki kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu oziroma k oblikovanju storitev za uporabnike.

Nagrade, ki so letos podeljene na virtualnem dogodku, prejmejo:

Mariborska knjižnica  za projekt  »Podcasti ABC bralne pismenosti”: Knjižnica na inovativen način preko podcastov ozavešča strokovno in splošno javnost o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture v širšem javnem prostoru.

Podcasti Centra za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice so inovativen način ozaveščanja strokovne in širše splošne javnosti o pomenu bralne pismenosti ter gradnji bralne kulture v širšem javnem prostoru. Projekt podcastov se navezuje na doseganje ciljev Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti in uresničevanje strokovnih priporočil za splošne knjižnice.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto za projekt “24-urna izposoja naročenega knjižnega gradiva«, ki omogoča uporabniku 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva neodvisno od lokacije ter delovnega časa knjižnice.

Knjižnična storitev 24-urne izposoje naročenega knjižnega gradiva iz zbirke matične enote, ki ga  uporabnik prevzame v za to namenjeni pametni omari, samostojno, hitro in neodvisno od lokacije ter delovnega časa knjižnice predstavlja pomembno noviteto, zlitje osnovne dejavnosti knjižnic in zmožnosti informacijske tehnologije.  Projekt je zasnovan sodobno in v skladu s potrebami časa, saj omogoča uporabnikom prevzem naročenega gradiva kadarkoli to časovno uspejo. Na takšen način prihajajo naproti tudi uporabnikom, ki imajo netipične in zahtevne časovne razporeditve in obveznosti.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik za projekt Kamniška literarna transverzala:  s povezovanjem različnih področij, dejavnosti, okolij in izvajalcev omogoča uporabnikom te knjižnične storitve drugačno izkušnjo knjižnice.

Kamniška literarna transverzala je voden pohod, na katerem udeleženci spoznavajo določeno okolje, kulturne in naravne znamenitosti ter osebnosti, ki izhajajo iz tega okolja. Za vsako transverzalo nastane vodnik, ki vsebuje predstavitev kraja ali območja, vključuje odlomke strokovnih in literarnih del o območju, slikovno in tudi kartografsko gradivo, pri njej pa poleg knjižničnega osebja sodelujejo poznavalci iz lokalnega okolja, društva, ustanove in krajevne skupnosti ali posamezniki, kot pripovedovalci in tudi kot vodniki.

VSEM NAGRAJENIM KNJIŽNICAM ISKRENI ČESTITAMO!

 

Med prijavami pa so še nekateri zelo posebni projekti, ki  jim komisija izreka posebno pohvalo. Z veliko mero občutka za svoje okolje in ljudi v njem so jih oblikovale naslednje knjižnice:

Knjižnica Lenart je v prijavi predstavila  dva projekta: enega za delo z uporabniki, predvsem s tistimi ciljnimi skupinami, ki so v času epidemije zaradi slabšega poznavanja in uporabe spletnih orodij ostale na robu in so se jim približali na drugačen način, in drugega za strokovno delo, ki je na izjemno zanimiv način na splet prenesel domoznansko dejavnost.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki se je poglobljeno in sočutno približala tistim potencialnim uporabnikom, ki nimajo stika s  knjižnico in je ne zaznavajo kot  del njihovih življenj ter s tem dvignila obisk in izposojo, kar je strokovno poglobljeno tudi ves čas spremljala.

Knjižnica Radlje ob Dravi, ki  deluje v zelo redko poseljenem mejnem okolju. To  je podvrženo velikemu številu dnevnih migracij, kar se kaže tudi pri obisku knjižnice. Projekt, ki so ga predstavili,  povezuje skupino v vrtcu, knjižnico in družino z dolgoročnim ciljem, spodbujati obiskovanje knjižnice in branje, predvsem pa tvorno sodelovati pri ohranjanju kulture, jezika in poselitve tega občutljivega geografskega prostora.

 

TUDI TEM KNJIŽNICAM ZA NJIHOVE PROJEKTE ISKRENE ČESTITKE!



Objavljeno dne 20. november 2021 (Arhivirano dne 30. november 2021)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice