Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Četrtek, 8. maj 2014, ob 19. uri v Knjižnici Radlje: Odprtje razstave Hansa Joachima Uthkeja »Ničle se najhitreje razmnožujejo«.
 
Četrtek, 8. maj 2014, ob 19. uri v Knjižnici Radlje: Odprtje razstave Hansa Joachima Uthkeja »Ničle se najhitreje razmnožujejo«.

 Na odprtju razstave v knjižnici Radlje nas bo po razstavi in umetnikovem delu vodil likovni kritik Mario Berdič. Razstava bo na ogled do 23. maja.

Severnonemški grafik in slikar Hans-Joachim Uthke ustvarja predvsem v tehnikah olja in akrila na platnu, akvarela in akvarelne krede na papirju, hkrati se posveča risbi (grafitni in barvni svinčniki, tuš s peresom) in grafiki (radiranka, suha igla, akvatinta, mezotinta), ukvarja pa se tudi s knjižno ilustracijo. V vseh tehnikah ohranja prepoznaven plastično realistični izraz z izrazito risarskimi sredstvi in grafičnim učinkovanjem likovne celote.

Umetnikova najljubša tematika so sodobni ekološki in tehnološki problemi, minevanje časa, memento mori, vanitas ter medčloveški odnosi, ki pa jih interpretira na nadrealističen način, saj so vsi likovni objekti, največkrat v smislu tihožitij, povzdignjeni na simbolični nivo. Umetnikove intimne likovne izpovedi in razmišljanja o času, človeški neumnosti in neustavljivem propadanju odlikuje ostrina misli in prefinjeno ironičen humor. Ustvarjalni navdih pogosto črpa iz literarnih predlog, kot so naprimer dela Shakespearja, Lichtenberga, Kierkegaarda, Saint-Exuperya, Leca, Žarka Petana, Svetega pisma ali iz dogodkov, ki jih najde v dnevnem časopisju. Rad se posveča tudi glasbenim motivom, kot je ciklus Jazz ali notni zapisi na listih z Braillovo pisavo, nedavno pa je ustvaril likovni ciklus v spomin na Edith Stein in satirični ciklus posvečen medicini.

Tokratni najnovejši ciklus na temo aforizmov Žarka Petana je ustvaril prvenstveno za predstavitve v knjižnicah po Sloveniji, na katero ga veže dolgoletno sodelovanje na likovnih kolonijah ter številnih samostojnih in kolektivnih razstavah, seveda pa bo posamezna dela iz cikla razstavil tudi drugod po Evropi, kot poklon priznanemu slovenskemu književniku.  

Mario Berdič, lik. kritik

 

 Hans-Joachim Uthke Je rojen leta 1941 v zahodni Prusiji. Leta 1970 se preseli v severnonemško mesto Hilden (NRW - med Kölnom in Düsseldorfom). Zadnjih nekaj let ustvarja v lastnem ateljeju v sosednjem mestu Haan. Je član zveze "Berufsverband bildenden Künstler" in "Bergisches Künstlerbund", član skupine "Haankreativ" in "Albrecht Dürer Gesselschaft" iz Nürnberga. Kot predavatelj je deloval na Nord Ceshire College of Art and Design, Warrington (VB).

Naslov: Schalbruch 37, D-40721 Hilden, Deutschland
 

"NIČLE SE NAJHITREJE RAZMNOŽUJEJO."


Objavljeno dne 25. april 2014 (Arhivirano dne 31. maj 2014)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice