Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 NOVO v Knjižnici Radlje ob Dravi: izposojanje elektronskih knjig
 
NOVO v Knjižnici Radlje ob Dravi: izposojanje elektronskih knjig
Za začetek pojasnilo kaj sploh je elektronska knjiga: elektronska knjiga (e-knjiga) je knjižna publikacija v digitalni obliki, ki je za razliko od klasične knjige, katera je dostopna v fizični obliki, dostopna le s pomočjo elektronske komunikacijske naprave (računalnika, računalniške tablice, bralnika e-knjig ali pametnega telefona) s primernim operacijskim sistemom ter naloženo programsko opremo. E-knjiga je lahko različica tiskane knjige (digitalizirana vsebina) ali pa je ustvarjena kot samostojna publikacija (multimedija).
V Knjižnici Radlje ob Dravi ponujamo našim članom izposojo elektronskih knjig iz tuje zbirke, to so v glavnem knjige v angleškem jeziku in izposojo elektronskih knjig v slovenskem jeziku na portalu Biblos-Lib. Ker je ponudba novost v Knjižnici Radlje ob Dravi, jo želimo podrobneje predstaviti uporabnikom in javnosti nasploh.

 

Članom knjižnice je v okviru dostopa do Ebsco host baz podatkov dostopna tudi obsežna zbirka elektronskih knjig eBook Public Library Subscription Collection. Člani si elektronske knjige lahko izposodijo in 14 dni prebirajo na svojih elektronskih napravah. Izposoja je za člane koroških knjižnic popolnoma brezplačna. V zbirki je skoraj 27 000 skrbno izbranih e-knjig, namenjenih predvsem potrebam uporabnikov javnih knjižnic. Knjige so predvsem v angleškem jeziku in zato posebej dobrodošle vsem bralcem in raziskovalcem, ki literaturo v angleškem jeziku v naših splošnih knjižnicah pogrešajo. Med naslovi najdete tako leposlovna dela kot številne strokovne knjige in priročnike z najrazličnejših področij. Za dostop do zbirke je potrebno le vtipkati naslov za dostop: https://login.eviri.ook.sik.si, vpisati številko članske izkaznice in geslo, ki velja tudi za dostop do Moje knjižnice v okolju Cobiss. Navodila za dostop so objavljena tudi na naši spletni strani, pod zavihkom "omogočamo vam dostop do elektronskih baz", prav tako navodila, kako si na svoj računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon brezplačno naložite program, ki vam bo omogočal branje elektronskih knjig.

 
To je ponudba izposoje tujih e knjig. Kaj pa slovenske e knjige?
 
Z mesecem julijem je spletna knjigarna in knjižnica BIBLOS razširila svojo ponudbo in partnerje. Večina splošnih knjižnic je pristopila k sodelovanju in za svoje člane pridobila pravice do izposoje elektronskih knjig v zbirki Biblos - Lib. Tudi člani Knjižnice Radlje ob Dravi si lahko z enostavnim dostopom brezplačno izposojate te elektronske knjige. Dostop je omogočen na spletni strani www.biblos.si, kjer člani izberete splošno knjižnico, v katero ste včlanjeni, vpišete številko članske izkaznice ter geslo, ki vam omogoča tudi vstop v Mojo knjižnico v okolju Cobiss. Seveda tudi za prebiranje teh knjig potrebujete program za nalaganje, branje in organizacijo elektronskih knjig. Navodila za brezplačen dostop do teh programov se nahajajo na spletni strani knjižnice in na spletni strani Biblosa. V zbirki Biblos, oziroma Biblos-Lib je okoli 500 naslovov elektronskih knjig. To so knjige v slovenščini, saj ta portal služi promociji in trženju knjig slovenskih založb. V bodoče se bo zbirka širila in do konca leta je Študentska založba, ki je razvila portal, napovedala ponudbo kar 1000 naslovov elektronskih knjig.
 
Vabljeni torej k branju, ki ga omogoča sodobna tehnologija. V Knjižnici Radlje ob Dravi verjamemo, da je branje in kupovanje ter izposojanje elektronski knjig v našem okolju sicer še več ali manj navada zgolj posameznikov, prav tako pa verjamemo, da se boste uporabniki v bodoče takega načina dostopa do različnih vsebin vedno več posluževali. Seveda temu botruje vedno večja, bogatejša in dostopnejša ponudba elektronskih komunikacijskih naprav, kar pa samo po sebi ni dovolj, da bi elektronsko napravo uporabili tudi kot bralnik knjig.
Pogosto je radovednost povod za spremembo. Bodite radovedni in preizkusite elektronsko knjigo. V veliko primerih vam ne bo ustrezala, saj ste bralci še v glavnem zadovoljni s knjigo iz papirja in črnila, ki je ni potrebno vklapljati in skrbeti za stanje baterije. Če pa ste tudi sicer uporabnik elektronskih komunikacijskih naprav, pa boste hitro prepoznali prednosti elektronskih knjig: stalna dostopnost kjerkoli že ste, nobene dodatne prtljage in teže, sicer drugačno rokovanje, pa vendarle enako doživljanje ob branju. Vsekakor vredno preizkusiti, čeprav je tovrstna ponudba na slovenskem knjižnem in knjižničarskem področju še relativno nova in se bo v prihodnosti še širila in dopolnjevala. Za to, da se bo dopolnjevala in razvijala v skladu s potrebami uporabnikov, pa jo je potrebno uporabljati in uporabniške izkušnje sporočati ponudnikom. Vabljeni, da postanete uporabniki in sooblikovalci portalov elektronskih knjig in vsebin. V knjižnici vam bomo nudili vso podporo in pomoč za uspešen začetek izposoje in branja knjig v elektronski obliki.

Objavljeno dne 11. julij 2013 (Arhivirano dne 31. avgust 2013)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice