Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Obisk in izposoja knjižnice v počitnicah 2007
 
Obisk in izposoja knjižnice v počitnicah 2007

1.)Obisk in izposoja gradiva:

Ugotavljamo, da nas je v mesecu juliju obiskalo precej manj uporabnikov z namenom izposoje gradiva na dom: predšolskih in osnovnošolskih otrok je bilo za skoraj 40 % manj kot v prejšnjih mesecih v tem letu, so si pa zato izposodili za 16% več gradiva, če pa upoštevamo le leposlovno gradivo pa za kar 21% gradiva več.

Tudi odraslih uporabnikov je bilo v knjižnico v juliju za 2% manj, so si pa zato izposodili kar 20% več gradiva in za kar 54 % več leposlovnih knjig kot v prejšnjih mesecih letošnjega leta.

Skupna številka: 18% več izposojenega gradiva v juliju in 19% manj beleženih obiskovalcev z namenom izposoje gradiva na dom.

 

2.) Vrsta izposojenega gradiva, naj-izposojeno gradivo:

V juliju smo na dom izposodili torej precej več leposlovnega gradiva: kar 37% več kot v prejšnjih mesecih, zato pa strokovne literature manj. Beležimo le porast izposojenega jezikoslovnega gradiva (najbrž slovarji) in gradiva s področja geografije, predvidevamo, da so to turistični vodniki in zemljevidi.

V letošnjem poletju ima v naši knjižnici še vedno največjo prednost Bela masajka, ki smo jo v juliju izposodili 10 krat in rezervirali 13 krat ( imamo 7 izvodov). Prav tako z desetimi izposojami v juliju ji sledijo Da Vincijeva šifra, Otrok džungle in Viharno nebo (med prvimi štirimi edina mladinska knjiga). Med najbolj izposojenimi 25 naslovi je le eno delo slovenskega pisatelja: Pasja grofica (Bogdan Novak).

V primerjavi s seznamom naj-izposojenih knjig v vseh slovenskih splošnih knjižnicah ugotavljamo, da pri nas mladi berejo manj, saj se na seznamu naše knjižnice pojavijo samo trije naslovi Harry Potterja med prvimi 25-timi, v vseh splošnih knjižnicah pa je vseh šest naslovov H. Potterja že med prvimi dvanajstimi najbolj izposojenimi knjigami. Prav tako pa smo v vseh splošnih knjižnicah med prvimi 25-timi izposodili le en roman slovenske avtorice: Paniko Dese Muck. Najbolj izposojeno gradivo v posameznih obdobjih in po posameznih knjižnicah ali skupinah knjižnic si oglejte na spletnem naslovu: http://home.izum.si/cobiss/top_gradivo.

 

 

3.) Obisk knjižnice z namenom uporabe interneta:

V primerjavi z lanskim letom ugotavljamo, da nas je lani od januarja do junija (torej v času šole) obiskalo s tem namenom kar 32 % več uporabnikov kot v enakem obdobju letos. Uporaba interneta v knjižnici pa je bila v letošnjem juliju za kar 43 % višja kot v lanskem juliju. Iz podatkov lahko ugotovimo, da obisk med letom upada, predvidevamo da zaradi vedno boljše opremljenosti z internetom in računalniško opremljenostjo doma in da je v počitnicah vedno večja potreba po druženju, ki je najbrž prej motiv za obisk knjižnice, kot pa naša sicer dobra računalniška oprema. Na žalost gre tudi v knjižnici vedno bolj za druženje ob računalniku in manj za druženje ob knjigah in revijah.


Objavljeno dne 17. avgust 2007 (Arhivirano dne 30. september 2007)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice