Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Četrtek, 8. september, ob 18. uri v Knjižnici Radlje: predstvitev knjige: ANTON KOROŠEC, slovenski državnik kraljeve Jugoslavije.
 
Četrtek, 8. september, ob 18. uri v Knjižnici Radlje: predstvitev knjige: ANTON KOROŠEC, slovenski državnik kraljeve Jugoslavije.

Štajerski duhovnik dr. Anton Korošec (1872–1940) je bil nedvomno ključni slovenski politik med obema svetovnima vojnama. Na beograjski politični sceni je kot eden od ustanovnih očetov Jugoslavije veljal za enega najvplivnejših državnikov, ki mu je vse do smrti uspelo ohraniti pomembno vlogo tudi na dvoru Karađorđevićev. Pokopali so ga z najvišjimi častmi kot »slovenskega kneza«, pri čemer so tako njegovi privrženci in zavezniki kot tudi kritiki in nasprotniki zaznali usodno prelomnico v slovenski narodni in jugoslovanski državni zgodovini.

Ob 150. obletnici njegovega rojstva je pri Cankarjevi založbi izpod peresa prof. dr. Andreja Rahtena, znanstvenega svetnika ZRC SAZU in rednega profesorja Univerze v Mariboru, izšla monografija, ki prvič na enem mestu celovito predstavi Koroščevo državniško vlogo v kraljevi Jugoslaviji.

Z avtorjem se bo pogovarjal novinar in zgodovinar Stanislav Kocutar.

Vljudno vabljeni!

Dogodek poteka v okviru občinskih prireditev Radeljska srečanja 2022.


Objavljeno dne 30. avgust 2022 (Arhivirano dne 30. september 2022)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice