Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 14. januar v galeriji radeljske knjižnice: odprtje fotografske razstave Karin Rošker: ZAČNE SE Z EDNINO.
 
14. januar v galeriji radeljske knjižnice: odprtje fotografske razstave Karin Rošker: ZAČNE SE Z EDNINO.

O AVTORICI:

Karin Rošker (1995) je fotografinja in grafična oblikovalka, ki trenutno zaključuje magistrski študij Oblikovanja vizualnih komunikacij, smer Grafično oblikovanje, na Univerzi v Ljubljani, Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Ljudje jo poznajo kot kreativno, pozitivno, prijazno, ambiciozno in umetniško osebo, ki stremi k novim znanjem in izkušnjam na različnih področjih. Zanimajo jo zgodbe, koncepti in dogajanja.

Njena dela so bila razstavljena v okviru domačih in tujih festivalov, razstav ter fotografskih in grafičnih natečajev. Pojavljajo se tudi v številnih publikacijah.

Nekaj novejših uspehov: zlata in srebrna nagrada na natečaju Graphis New Talent Annual, New York; nominiranka za Ime tedna na Valu 202, marec 2020; nagrada odličnosti in rangiranje med 25 najboljših del v knjigi 100 Best Annual 2020, Brooklyn, New York; Svečana listina Univerze v Ljubljani za najboljše študijske dosežke.

O RAZSTAVI:

 Serija Začne se z ednino ponazarja stik s samim s seboj, kar je neposredno uprizorjeno kot lasten dotik subjekta kot glavni motiv fotografij. Serija se osredotoča na pomembnost stika, izoliranega od okolice. Subjekt je pri tem zgolj sam s seboj, prikazan v svoji resničnosti med svetlobo in sencami. Dela izpostavljajo pomembnost tematike samooskrbe in lastnega sprejemanja, ki ne pomeni razkošja ali sebičnosti, lenobe in nečesa, za kar se je potrebno počutiti krivega, temveč pomeni večplasten proces, ki spodbuja zdravo delovanje in dobro počutje. Samooskrba je lahko psihična, čustvena, duhovna, družbena, fizična. Stik s telesom je izjemnega pomena, saj sta um in telo močno povezana.

Sivine ponazarjajo večplastnost procesa, ki atmosfersko ponazarja njegovo kompleksnost. Ker se pri tem pojavita odtujenost in pomanjkanje časa, namenjenega samooskrbi, pogosto nastopi težavnost.

Izpostavljen del subjekta je stik, ki je edini pomembni del serije, saj se subjekt lahko preslika prav na vsakega gledalca in vsak gledalec je lahko subjekt na fotografiji.

Telesni gibi ponazarjajo govorico telesa z dušo (roko), ki ga odkriva, sprejema, neguje in mu stoji ob strani. Roka je zavedno v komunikaciji s telesom in išče ravnovesja znotraj kompozicije ali konceptualno znotraj življenja, z raznolikim uspehom, ki se na koncu izkaže za svojevrstno kvaliteto, ki pripomore k nadaljnji rasti. Dialogi so temačni in pozitivni. Serija se nanaša na sporočilnost telesa, ki mu je potrebno vedno prisluhniti, ne zgolj med epidemijo tesnobe in depresije.

Vzeti si čas zase pomeni osnovo za izpopolnjeno življenje, zato je potrebno začeti z ednino.

Serija je bila nagrajena z zlato nagrado Fotografske zveze Slovenije na XXII. Celjski fotografski razstavi. Aprila 2021 je bila razstavljena v galeriji Fbunker v Velenju.

Vljudno vabljeni.


Cvetka Miklavc, koordinatorica

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

(CENTER RADLJE)

Območna izpostava Radlje ob Dravi


Objavljeno dne 14. januar 2022 (Arhivirano dne 28. februar 2022)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice