Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Četrtek, 20. februar. ob 18. uri v Knjižnici Radlje: 12.000 kilometrov greha.
 
Četrtek, 20. februar. ob 18. uri v Knjižnici Radlje: 12.000 kilometrov greha.

Bernarda Jurič v svojem poklicu opravlja zahtevna dela na področju gradbeništva in tehniškega varstva okolja in svoj prosti čas, kolikor ji ga ostane, preživi na kolesu ali na smučeh – odvisno od obdobja v letu.

V knjigi z naslovom 12.000 kilometrov greha je opisala svojo 5500 km dolgo pot od Pertha na zahodu do Sydneyja na vzhodu Avstralije, ki jo je spomladi 2018 prekolesarila v 27 dneh. Ker ji to ni bilo zadosti, se je v jeseni vrnila in se kot prva in edina ženska doslej udeležila posamične kolesarske dirke od severa do juga avstralske neskončnosti. 6200 kilometrov dežele kengurujev je premagala v 34 dneh. Tako je tudi prva na svetu, ki ji je uspelo v enem letu prevoziti obe poti brez spremljevalne ekipe in v ekstremnih razmerah.

Avtorica v knjigi na neposreden način, brez olepševanja opisuje, kako je sledila svoji želji, o pripravah, kolesarjenju, bolečinah, srečanjih z živalmi in ljudmi, o avstralskih cestah, pa tudi o temah, ki so pritegnile njeno pozornost z vidika gradbeniške stroke. Večino časa je bila v coni digitalne tišine, brez mobilnega signala, da bi lahko poklicala na pomoč. V vročem pesku je videla odtise dolgih debelih kač, spanje v postelji je bil pravi luksuz in osvežitve vsakih nekaj sto kilometrov na bencinskih črpalkah.

Nekaj poglavij iz knjige: Garanje na kvadrat, linija gre v franže; Kraste na riti; In resveratrol veritas; Gradbenica na kolesu; Disk ploščice in smrčanje za Guinnessa; Trenutek pred SOS; Beg iz Faradayeve kletke … Obeta se navdihujoče srečanje z izjemno vztrajno športnico.


Objavljeno dne 31. januar 2020 (Arhivirano dne 29. februar 2020)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice