Utrinki iz na�ih knji�njic Prijava
 
  Išči 
Kaj brati???
PRIPOROČAMO!
Naroči knjigo
od Doma!
Omogočamo Vam dostop do
elektronskih baz!
Člani in članstvo Zakaj postati član?
Kaj pridobim?
 Četrtek, 30. marec 2017, ob 17. uri v knjižnici MUTA: predstavitev dokumentarnega filma ZNOVA NA SEVERNI MEJI – Lackov odred 1944/45.
 
Četrtek, 30. marec 2017, ob 17. uri v knjižnici MUTA: predstavitev dokumentarnega filma ZNOVA NA SEVERNI MEJI – Lackov odred 1944/45.

Njegovo glavno operativno območje je bilo hribovje Kozjak, med Dravo in predvojno jugoslovansko-avstrijsko mejo. Reka Drava je bila huda naravna ovira, hribovje pa zaradi  razbrazdanosti prav tako težko prehodno, zato se je moral odred pogosto zanesti le nase in na prebivalstvo, ki ga je v celoti podpiralo. Odred je moral s svojimi patruljami in s četo, ki je ostala na Pohorju, pokrivati tudi ozemlje Slovenskih goric, Haloz, Dravsko-Ptujskega polja in celo Prekmurja. Omenjeno ozemlje je bilo zaradi naravnih danosti še posebej težavno za partizansko vojskovanje, ker je to večinoma gričevnat in ravninski svet brez pravega gozda. Z akcijami je Lackov odred pogosto posegal tudi na avstrijsko ozemlje, torej v sam nacistični Tretji rajh.

Film nam bo predstavil dr. Marjan Linasi, muzejski svetnik in odličen poznavalec dogajanj v drugi svetovni vojni na našem območju. V film so vključene žive pripovedi neposrednih udeležencev dogajanja v tem za slovenski narod usodnem času.


Objavljeno dne 28. marec 2017 (Arhivirano dne 31. marec 2017)
Objavil knjiznica2  Avtor knjiznica2
Nazaj na novice